Tapintható láthatatlan

A Pécsi Rotary Club az 1928-as alapítása és az 1991-es újjá alapítása óta jelentős szerepet tölt be Pécs város civil társadalmi életében. Főleg a rászorultak segítésében, a fiatal tehetségek támogatásában, az adományok összegyűjtésében és eljuttatásában dolgoznak önzetlenül tagjaink.

A Szent István téren, a Székesegyházzal szemben, domborművet készíttetünk a Pécsi Székesegyházról és környezetéről a vakoknak és gyengén látóknak. A dombormű segítségével a vakok – akik a kezükkel „látnak” – megismerhetik a város ezen nevezetességét, emellett a dombormű eligazítást nyújt az idelátogató turistáknak is.

A dombormű elkészítésének apropója többek között, hogy 2020. szeptember 13-20. között Budapesten rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszust, mely alkalomból várhatóan sok külföldi turista megfordul hazánkban és remélhetőleg Pécsett is. A dombormű segítségével elvihetik jó hírünket a világba.

A dombormű bronzból készül, a valóságot 1:200 arányban kicsinyíti le.

A dombormű költsége mintegy 4,8 millió forint, melyet a RC Pécs tagjainak hozzájárulásából, valamint magánszemélyek és cégek adományaiból finanszírozunk. A RC Pécs döntése alapján magánszemélyek támogatása esetén 100 000 Ft-tól, jogi személyek esetén 300 000 Ft támogatástól a támogató személye felkerül a lábazatra.

A Tapintható Láthatatlan dombormű hivatalos leleplezésére és átadására ünnepélyes körülmények között, az országos Rotary District Konferencia 2020 keretében, a magyar rotarysták népes közönsége és Pécs város vezetősége és érdeklődő polgárai jelenlétében, 2020. szeptember 5-én került sor.

A hivatalos átadási ceremóniáról a Pécsi Rotary Ösztöndíj Program keretében 2020-ban támogatott egyik tehetséges pécsi diákunk, a kétszeres Cannes-i filmfesztivál díjas Százados-Kolozsváry Ábel Imre készített egy hangulatos videót, melyet az alábbi linkre kattintva tekinthetnek meg:

https://youtu.be/tZQ9778GlrE