Kezdőlap A Rotary Club Pécs tagjai

A Rotary Club Pécs tagjai

Bors Károly

Okleveles gépészmérnök. 1983-ban a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett vegyipari gépész üzemmérnöki diplomát. 1989-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles gépészmérnök lett. 2003-ban munkavédelmi szakmérnöki végzettséget szerzett. Kilenc éven keresztül fejlesztőmérnökként dolgozott gépészeti tervezési területen, majd 25 évig a felnőttképzés és szakképzés területén instruktor és ipari szektorvezető beosztásban. Jelenleg egyéni vállalkozó. Hat évig tanított a Műszaki Főiskolán gépészmérnök hallgatókat hidraulika-pneumatika és automatika témakörben. A felnőttképzésben felnőttképzési igazgatás és felnőttképzési programszakértői tevékenységet végez. Tizenhét éve részt vesz a szakképzési vizsgáztatásban, vizsgabizottság elnöki és tagi feladatokat lát el. A Magyar Mérnöki Kamara nyilvántartott műszaki szakértője. Felesége Borsné Bucsú Zsuzsanna zongoratanár. Két gyermekük született, 1988-ban Emese és 1991-ben Márton.

Borsós István

Okleveles gépészmérnöki diplomát szerzett 1978-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd okleveles szakközgazdászi diplomát 1992-ben a JPTE-n. 1978-85 között vállalati és államigazgatási területen mérnöki műszaki beosztásokban tevékenykedett, majd vezetői beosztásban dolgozott kisvállalkozásokat támogató szervezetekben. 1998-tól a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. berendezésgyártó profitcenterének termelési vezetője, 2002-től a Magyar Iparszövetség Oktatási Központ régióvezetője. Jelenleg nyugdíj mellett tevékenykedik a szakképzésben, családi kisvállalkozás keretében. Felesége, dr. Kisbalázs Éva jogászként a gyermekvédelem szakterületén dolgozik. Zsófia lánya 1990-ben született. Érdeklődési köre: kisvállalkozások működtetése és marketingje. Hobbija a zenélés, klarinéton és tárogatón játszik. Nyelvtudása: német. 2010-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Botz Lajos

Gyógyszerész. 1958-ban született a Baranya megyei Versenden. A Pécsi Tudományegyetem Általános egyetemi tanár és vezető főgyógyszerész, a Gyógyszerészeti Intézet igazgatója. Klubunk alapítása idején Zürichben dolgozott az ETH-n. Több éven át volt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság főtitkára, tudományos alelnöke, majd elnöke. Az utóbbi években kutatási tevékenysége elsősorban a valós-életbeli adatokon és vizsgálatokon alapuló gyógyszerterápia optimalizálási lehetőségeire, a gyógyszerkölcsönhatások preventív és informatikai kiszűrésére, a kórházi gyógyszer formulária fejlesztésére, valamint a bizonyítékokon alapuló gyógyszerértékelésre terjedt ki. A ’90-es években magánvállalkozó gyógyszerész feleségével gyógyszertárakat létesítettek. Felesége jelenleg a pécsi Fortuna Gyógyszertár tulajdonosa és vezetője. A Pécsi Rotary Klub Alapítvány megteremtésében számottevő érdemeket szerzett. Jelenleg az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Az alapítvány egyik kiemelt jószolgálati programjával segítették, más klubokkal összefogva, a páratlan értékű székelydályai református templom rekonstrukcióját, orgonájának felújítását, valamint az ormánsági Kórós templomának állagmegóvását. Hobbija a gyógyszerészeti szakinformatika, amelyet munkájához kapcsolódó fejlesztések során is hasznosít, valamint az utazás, horgászat, fotózás és a síelés. Az utóbbi években a klub tagjai számára több tartalmas erdélyi út szervezésében is aktív szerepet vállalt. Bálint fia orvos. Nyelvismerete: angol. 2011-ben Paul Harris, 2020-ban Szent-Györgyi Albert díjat vehetett át.

Csonka Imre

Okleveles gépészmérnök, jogi szakokleveles mérnök. 2002-től tervezőmérnökként, majd 2005-től 2019-ig a közigazgatásban dolgozott, ahol az igazgatás szinte teljes vertikumát megismerve számos munkakört töltött be. Jelenleg a Magyar Pálos Rend Tartományfőnöki hivatalában dolgozik. Munkáját mindig rendkívüli odaadással és felelősségteljesen igyekezett ellátni, de a valódi örömöt és kihívást a családi gazdálkodás keretében folytatott mezőgazdasági tevékenység jelenti, amely egyben kikapcsolódás is számára.

Mindig szívügye volt a humanitárius jellegű önzetlen segítségnyújtás, a segítés a valóban rászoruló és bajba jutott embereken, különösen gyerekeken. A másokon való segítés szándéka a Pécsi Rotary Clubhoz történő csatlakozásával tovább mélyülhetett. Klubtisztségek tekintetében 2011 és 2016 között kincstárnoki feladatokat látott el. A 2014/15-ös Rotary-évben Lengyel Tamás kormányzósága idején District titkárként közreműködött. Puszpán Zoltán elnöksége alatt a 2019/20-as elnöki évben titkári feladatokat látott el. 2018-ban Paul Harris-díjat vehetett át. Fia, Dávid 2005-ben született. Nyelvismerete: angol.

Dóczi Tamás Péter

A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának emeritus professzora és a Pécsi Diagnosztikai Központ (NeuroCT Kft.) ügyvezető igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Dolgozott Szegeden, Londonban és Zürichben, mielőtt 1992-ben Pécsre került. Szakterülete az idegsebészet (gerinc- és agysebészet). Diagnosztikai központtal integrált idegsebészeti centrumot és klinikai idegtudományi képalkotó konzorciumot alapított, ahol a digitális (MR) képalkotás lehetőségeit vizsgálja idegrendszeri kórképekben. Munkáját Pécs város „Pro Communitate” díjjal ismerte el. „Kiváló Orvos”, a „Szent-Györgyi Albert Díj”, a „Magyar Érdemrend Középkereszt Polgári Tagozat” a „Széchenyi díj” és a pécsi Tüke-díj kitüntetettje. Felesége dr. Prehoffer Éva, gyermek-háziorvos. Gyermekei: Réka (jogász) és Tamás (mérnök). Belépése óta aktívan dolgozik a klubban, hivatása révén számos klubtársunknak nyújtott és nyújt segítséget.  Nyelvtudása: német, angol. 2015-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Eördögh Zsolt

Pécsett született, Budapesten, a Műszaki Egyetemen 1987-ben szerzett épületgépész diplomát. Azóta tervező mérnökként dolgozik szakmájában. Jelenleg saját vállalkozását irányítja. Nős, felesége szintén épületgépész, a PTE Műszaki és Informatikai Karán tanít. Három fiúgyermekük van, melyek közül a nagyobbak sokat köszönhetnek a cserediák kapcsolatokban szerzett tapasztalataiknak. Tisztségeit tekintve nyolc évig a klub kincstárnoka, ezt követően elnöke, majd pedig később alelnöke. Lengyel Tamás kormányzósága alatt a District Team tagjaként a Közösségi Szolgálatok felelőse volt. A nemzetközi diákcsere elkötelezett híve. 2012-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Farkas László

Nyugdíjas. 1993 óta tagja a klubnak, az eltelt sok év alatt jelentős érdemeket szerzett részben az ifjúsággal kapcsolatos feladatok terén, részben más irányú szervező munkákkal. Neki köszönhető az, hogy Pécs és Kolozsvár között valóban élővé vált a klubok közötti kapcsolat. Pécsett erdélyi festőművészeknek, Kolozsváron pécsi fotóművésznek szervezett kiállítást, emellett több erdélyi utazás kezdeményezője és társszervezője volt. Segítőkészsége, humora és egész egyénisége nagy hatással van mind találkozóink hangulatára, mind klubunk teljesítményére. Családos. Felnőtt fia és lánya van. Nyelvismerete: angol, német. 2009-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Fekete Éva

1967-ben Székesfehérváron született. 1971 óta kisebb megszakításokkal Pécsett él. A Nagy Lajos Gimnázium elvégzése után a POTE-n 1993-ban szerzett orvosi diplomát. Hosszabb gyógyszeripari munka után 2011-ben tért vissza a gyógyításba. 2016 óta pszichiáter szakorvos. Jelenleg Sümegen és Balatonfüreden is dolgozik. Lételeme a beteggyógyítás, gondozás. A Covid éra óta on-line formában is gondoz betegeket az ország különböző pontjairól.

Másik lábként 1989 óta a gazdaságban HR területen tevékenykedik, jelenleg a pécsi, lokálpatrióta cégcsoport, az ÁLLÁS-PONT 2000 Kft résztulajdonosa. Jelenleg egyedülálló, 2 felnőtt lánya van: Bianka és Noémi. Bianka szociológus, Noémi a PTE angol nyelvű biotechnológia karának master szakos hallgatója. Unokája Luca, 2023. szeptemberben született.

Hobbija a színház, zenés összejövetelek, társasági programok és a gasztronómia.

2023. október óta a Pécsi Rotary Club tagja

Fekete Sándor

Pécsett született. Nős, két gyermeke van. 1978-ban általános orvosi diplomát szerzett Pécsett, majd neurológiai, pszichoterápiás és addiktológiai szakvizsgát tett. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikáján dolgozik, egyetemi docens, klinikai igazgató-helyettes, PhD. ösztöndíjas kutatóként az USA-ban és Németországban töltött közel két évet. Jelenleg klinikusként, oktatóként, igazságügyi szakértőként dolgozik, illetve a kutatásban is tevékeny (WHO/Euro kutatás, transzkulturális kollaboráció).

2001-ben nyert felvételt klubunkba. Nyelvismerete: angol, német.

Fittler Miklós

Közgazdászként és vendéglátóipari szakemberként éveken át a szálloda szakmában tevékenykedett. Tulajdonosa a SZŐNYEGHÁZ és a FITTLER OBJEKT TEXTIL lakástextil nagykereskedelmi vállalkozásnak, egyben családjával Pécsett egy színvonalas textilüzletet is működtet. A klubalapítás első lépéseinél már szervező volt. Hosszú éveken át vezette az ifjúsági szolgálatot. Számos diákcsere szervezője, évekig személyesen fogadta és kísérte a hazánkba érkező fiatalokat. A Hungarian Bridge nyári programok szervezője, a Nemzetközi Diákcsere Program rövid utas ifjúsági programjainak országos felelőse volt hosszú éveken át, az általa kidolgozott programmal folyik a mai napig a nyári rövid utas programok országos szervezése. Titkárként (1998/1999) és elnökként (1999/2000) is kiváló munkát végzett. Mindene a család: négy gyermeke van. Hobbija a vitorlázás. Nyelvismerete: angol, német. 2009-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Gonda Ágnes

Eredetileg magyar-angol szakos középiskolai tanár, később posztgraduális egyetemi képzés keretében turizmus szervező és tanár diplomát, valamint turisztikai menedzser oklevelet szerzett a PTE TTK-n. 1999-ig a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanára volt, szívügye a magyar nyelv ápolása, művelése, tanítása, a magyar mint idegen nyelv tanítása. Jelenleg családi vállalkozásukban tevékenykedik: orfűi panziójukat menedzseli. Lelkes utazó, az ökoturizmus lelkes híve. Családja kétlaki – Pécsen és Orfűn élnek, férje közgazdász, egyetemi oktató és turizmuskutató. Két fia van, Áron a családi vállalkozásban tevékenykedik, Bence fejlesztőmérnökként dolgozik. Mindketten részesei voltak az ifjúsági csereprogramnak. A Pécsi Rotary Clubnak 2008 óta tagja. Az ifjúsági csereprogramban fogadó szülőként, pártfogóként, és 2011-től 2017-ig a klub ifjúsági felelőseként segítette a beutazó diákok itteni életét. A 2010/2011-es és a 2014/2015-ös Rotary évben a Pécsi Rotary Club titkára volt.

2014-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Heinemann István

Építőmérnök, az egyetem elvégzése után húsz esztendőn át az Országos Vízügyi Szolgálatnál dolgozott különböző beosztásokban. Saját építési vállalkozását 1983-ban alapította, tulajdonosként vezette a KISÉPTERV Kft.-t 2009-ig, nyugdíjba vonulásáig. Felesége, szintén építőmérnökként a cég társtulajdonosa volt, 1998-ban elhunyt. Két leánya van, az egyik lelkész, a másik bíró. Három fiú és három leányunokája született, majd később két dédunoka gyarapította a családot. 2003-ban újra megnősült, felesége Márta nagy segítségére volt vállalkozásában, rotarys tevékenységében és betegápolásában, egészsége visszanyerésében.

Nagy szervező, ifjúsági szervezetet, a Baranya megyei vállalkozók szervezetét, valamint sportkört alapított. Hobbija a vitorlázás. Fivérével, az ausztriai Leobenben élő Zoltánnal kezdeményezte a pécsi Rotary Club újjáalakítását, a leobeni klub vállalta az alapító klub szerepét. Az első két évben a klub titkára, majd 1997/98-ban elnöke. Megszervezte az 1928-ban alapított pécsi Rotary Club 70 éves évfordulóját. A jubileumi rendezvényen Paul Harris Fellow-éremmel díjazták. 2009 óta a magyarországi District vezetőségi tagja, 2009–2011 között a Délnyugat-Magyarországi Régió alkormányzója, 2011–2013-ban a Clubalapítási Bizottság elnöke. Négy klub alapítását kezdeményezte. 2010-ben a Magyar Rotaryért emlékéremmel tüntették ki, klubalapítási tevékenységéért 2011-ben világelnöki elismerésben részesült. Az RC Pécs újraalapításának 20. évfordulóján a klub Örökös Tiszteletbeli Elnökévé választották.

 

Himer László

Pécsett, a Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, és autószerelői képesítést szerzett. Katonai szolgálatát követően művelődési házat vezet, népművelő. A Szombathelyi Tanárképző Főiskolán történelem-népművelés szakos tanárként diplomázott. Cége létrejöttét egy megbízásnak köszönheti, ugyanis a KONTRAX Irodatechnika Rt. területi képviselőjeként felkérték a dél-dunántúli irodatechnikai hálózat kiépítésére. 1992-ben hozza létre saját vállalkozását, H-COPEX Irodatechnika néven. A cég elismert vállalkozás a Dél-Dunántúlon, kiterjedt üzleti kapcsolattal és jól felkészült menedzsmenttel rendelkezik. Közben 1994-ben elvégezte a marketing menedzser szakot a JPTE Közgazdaságtudományi Karán. Felesége, Mühl Irma nyugdíjas. Két fia, Attila és András mérnöki diplomát szerzett, a család vállalkozásában dolgozik.

A klub rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában belépése óta kimagasló aktivitással vesz részt. Jó kedélyével, eredeti humorával nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a klubtalálkozók hangulata ennyire kellemes. Segítőkészségét számos klubtag saját személyes tapasztalata alapján is nagyra becsüli. Nevéhez fűződik Pécs egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye a Rotary Advent, melyet 2014 óta rendeznek meg. 2012-ben Paul Harris díjat, 2015-ben Szent-Györgyi Albert Rotary Díjat, 2018-ban Pécs Város Humanitárius Díját a Kalmár Rózsa Díjat vehette át. A Magyarországi Rotary District 2020-21 évi megválasztott kormányzója.

Hirth Ferenc

Elektrotechnikus, a KONTAKT Kft. tulajdonos cégvezetője. A cég 1982 óta foglalkozik ipari automatizálással, ipari elektronikával, jelentős exportreferenciával rendelkezik. Éveken át nagy sikerrel látta el a klubban az ifjúsági szolgálat feladatait. A nemzetközi kapcsolatok és a Rotaract szervezésével jelentős eredményeket ért el.
Felesége, Heidemarie évek óta a stabil családi hátteret biztosítja. Két fia közül Márkus jogász, Oliver villamosmérnök, ő a cégnél dolgozik, annak ügyvezetője.
Segítőkészsége nagy értéket jelent a klub számára. Hobbija a kert és a kosárlabda. Nyelvtudása: német. 2012-ben Paul Harris díjat vehetett át. 2022-ben Tüke-díjjal tüntették ki.

Kalmár Nagy Károly

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen végzett 1980-ban. 1992-től a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján dolgozik. Korábban a klinika transzplantációs munkáját szervezte meg, és vezette a Transzplantációs Osztályt. Ma májsebészettel foglalkozik. Felesége, Csilla nyugdíjas. Két fia és három fiú unokája van.

A Rotary Clubnak 2000. óta tagja. 2009-2010-ben, valamint 2021-2022-ben elnök volt. 2011-ben Paul Harris-díjban részesült. Szabadidejében orfűi kertjében segít feleségének és a Mecsekben kirándul.

Kaluber László

Jogász, közjegyző. Balatonszárszóról származik. Iskoláit Esztergomban, Pécsett és Budapesten végezte, 2000-ben szerzett jogi diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az egyetem elvégzését követően a Honvédelmi Minisztérium Jogi- és Igazgatási Főosztályán dolgozott köztisztviselőként, majd a jogi szakvizsga letétele után került a közjegyzői pályára. A Budapesten eltöltött közjegyző-helyettesi évek után 2014 tavaszán nyert kinevezést a pécsi 1. számú közjegyzői székhelyre. Pécs iránti szeretete és ragaszkodása az itt töltött egyetemi évekre nyúlik vissza. Hivatásának gyakorlása egyben alkalmat adott a számára a Pécsre való visszaköltözésre. Nős, két gyermek édesapja. 2014 szeptemberében csatlakozott a Clubhoz, aktívan részt vesz annak életében, a Club tagsága a 2016/2017-es Rotary évben titkárnak választotta. Szabadidejében sportol és szívesen tölt időt a Balatonon.

Kékes Ferenc

Jogász, jogtanácsos, humán szervező és mediátor. A Pécsi Nagy Lajos Gimnázium elvégzése után a Pécsi Tudományegyetemen szerez jogi diplomát, majd humán szervezői és EU szakjogászi képesítéseket. Évekig a Mecseki Szénbányák igazgatóságán dolgozik munkajogi, szociális, HR szakterületeken. A bányabezárások idején a cég humánpolitikai igazgatója. Képviselő és bizottsági elnök Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatánál, 1998-2006 között két cikluson át a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke. 2002-2006 között Pécs egyik országgyűlési képviselője, a Dél-Dunántúli Regionális Területfejlesztési Tanács elnöke. A munkaügyi, jogi, területfejlesztési, közigazgatási, európai uniós ügyek és szakterületek, a regionális politikák foglalnak el kiemelt helyet szakmai tevékenységében. Részt vett a Duna-Dráva-Száva Eurorégió létrehozásában, vezetésében, az Alpok-Adria Munkaközösség vezetésében, mely elnöksége idején jelentős reformokat hajtott végre. Határmenti együttműködési projektekben is dolgozott, több területi és helyi foglalkoztatási paktum megalakításában és működtetésében is közreműködött. 2007-től visszatér szakmai munkájához, a Baranya Megyei Kormányhivatal jogtanácsosa, munkaügyi szakterületen, 2019-től nyugdíjas, mediációs vállalkozása van. Hobbija a motor, chopperes barangoló, feleségével egyetemben. Három felnőtt fia és két unokája van.

2009-től tagja a klubnak, A 2012/2013., 2021/2022. és 2022/2023. Rotary évben elnök.

Kleisz-Bális Eszter

Első diplomáját a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán szerzi. 1988-tól a komlói Dávidföldi Általános Iskola tanítója, munkaközösség-vezetője, 1995-től a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. A Rendőrtiszti Főiskolán bűnügyi nyomozóként végez.  Bűnügyi, közlekedési, megelőzési területeken vezető, városi és megyei sajtószóvivő, rendőr alezredes. Jogi tanulmányait 2008-ban fejezi be a PTE Állam- és Jogtudományi Karán. 2010-től az Estelle Kft. ügyvezetője, a Pannon Zenebaráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke. 2017-től a MATRO Kft. képzési vezetője. Családos, férje – Kleisz Zoltán -, a MATRO Kft. tulajdonos-ügyvezetője, fia – László – az MKIK Német-Magyar Tagozatának titkára, nevelt fia Maximilián a Koch Valéria Iskolaközpont gimnazistája. A klubnak 2008 óta tagja, 2011/2012-ben titkára. 2014/2015-ös Rotary évben a Rotary Magyarország 1911. District titkára. 2012-ben Szent-Györgyi Albert, 2017-ben Paul Harris díjas.

Kovács Gyula

Plasztikai és általános sebész. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett, 1998-tól a Pécsi Honvédkórházban, majd 2003-tól a Sebészeti Klinikán dolgozik. Megalakulása óta munkatársa a DaVinci Magánklinikának. Fő érdeklődési területe az emlődaganatok nyirokúti terjedésének, valamint korai diagnózisának vizsgálata, illetve jelentős mértékű fogyáson átesett páciensek korrekciójának lehetőségei.
A Klubnak 2018 óta tagja. Felesége a szépségiparban dolgozik. Egy leány és egy fiúgyermeket nevelnek. Hobbija: kertészkedés, motorozás, kerékpározás. Nyelvtudása: angol.

Kóczián Lőrinc

Karcagon született, de kisgyermek kora óta Pécsett él, így pécsinek vallja magát. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. A 12. sz. Volánnál dolgozott, majd annak többszöri átalakulása során a Pécsi Közlekedési Rt. vezérigazgatója, később műszaki igazgatója lett. Közben a győri Széchenyi István Műszaki Főiskolán jármű üzemeltetési szakon szerzett diplomát, majd műszaki tanári végzettséget is. Rövid ideig óraadó is volt a pécsi Széchenyi Gimnázium és Szakközépiskolában. Ma már nyugdíjas műszaki igazgató, esetenként tanácsadóként dolgozik. A klubban rendezvények előkészítésében, lebonyolításában segédkezik, korábban az ifjúsági szolgálat területén tevékenykedett. Szeret utazni, hobbija az autó, és a kert. Nős, két felnőtt fia és két unokája van.

Lengyel Tamás

Okleveles épületgépész mérnök, gazdasági mérnök, mérnök tanár. Saját tulajdonú cégeit – HEVA Kft., Hevaszer Kft. – vezeti, mint ügyvezető. Fő szakmai területek: építőipari mérnöki szolgáltatások, uszodatechnika, szerviz és kereskedelem. Mérnökként számos jelentős pécsi beruházás – BAT, Nokia, Hauni – megvalósításában vett részt. Aktívan közreműködik a megyei és az országos Mérnöki Kamara tevékenységében, mint tisztségviselő.

Évekig elnöke volt a Pécsi Rotary Klub Alapítványnak, de a klub elnökeként és titkáraként is tevékenykedett. A Magyar Rotary District Team tagjaként éveken át részt vett a Rotary munkájában. A 2014/15-ös Rotary évben a Magyar Rotary District Kormányzója volt.  Felesége, Zsuzsanna tanárnő, gyermekei: Zsuzsanna orvos, Tamás közgazdász. Négy unokája van. Hobbija a tenisz és az utazás. Nyelvismerete: angol. 2011-ben és 2015-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Lukács Péter

Szigetváron született, iskoláit Pécsett végezte, jelenleg is itt lakik. Közgazdász diplomáját a PTE KTK-n szerezte, ugyanitt doktorált 2004-ban a Gazdálkodástani PhD Program keretén belül. 2008-tól a PTE KTK címzetes egyetemi docense. A diploma megszerzése után a Postabankban, a Raiffeisen Bank jogelődjében (Unicbank), majd a CIB Bankban dolgozott vállalati finanszírozói, fiókvezetői, régióvezetői és kkv értékesítési vezetői pozíciókban, elsősorban Pécsett és a délnyugat-magyarországi régióban. Néhány évig a Nyugat-Magyarországi Egyetemen oktatott pénzügyet. 2010-től a Corrigia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. vezetője volt, majd 2012-től 2017-ig a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjeként tevékenykedett. 2020-tól a Corrigia Zrt elnöke. Nyelvtudás: angol, olasz, orosz. Két gyermeke Viktória és Lívia.

2016 óta a Pécsi Rotary Club tagja, 2017-től 2021-ig kincstárnok. 2021-től a Pécsi Rotary Club Alapítvány kuratóriumának tagja. 2021-ben Paul Harris díjat vehetett át.

Márton György

Pécsett született, egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen folytatta. Okleveles közgazdász, Európa-szakértő és Energiamenedzser végzettséggel rendelkezik. Angolul felsőfokon beszél. 12 éven át volt a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa, az utolsó 3 évben ügyvezető igazgatóként. A Dél-Dunántúli Operatív Program megvalósítását irányította, melynek keretében európai uniós támogatással közel 200 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a Dél-dunántúli régióban, köztük a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 program. 2010 óta saját tanácsadó cégében folytatja munkáját, fejlesztési programozással, projektfejlesztéssel, valamint hazai és nemzetközi projektek menedzselésével foglalkozik. Dolgozott a VÁTI Nonprofit Kft.-nél és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalban is. Munkája egyben hobbija is. Harmonikus párkapcsolatban él, Gergő fiuk általános iskolás. Párja közgazdász és tanár végzettséggel rendelkezik. Szabadidejében szívesen fedez fel új tájakat és kultúrákat.

Hisz abban, hogy Pécs jövője a kulturális sokszínűség elfogadásában és az emberek nyitottságának, befogadó készségének erősítésében lakozik. Ennek szellemében csatlakozott a Rotary Club Pécshez is 2013-ban. A klub életében aktív szerepet vállal, elsősorban a partner klubokkal való együttműködésben és a lehetséges fejlesztési projektek előkészítésében. 2019 óta a RC Pécs foundation felelőse, több nyertes Rotary pályázat kidolgozásában és menedzselésében vett részt. 2020-ban Paul Harris díjjal tüntették ki.

Mátyás Tibor

Okleveles közgazdász, majd szakközgazdász diplomát szerzett Pécsett. Azóta is itt él. 1976-88 között államigazgatási területen dolgozott. 1988-90 között a Pécsi Katonai Kórház gazdasági igazgatója, 1990-1994 között a Magyar Hitelbank Pécsi fiókjának vezetője, 1994-2000 között a Postabank területi igazgató-helyettese, 2001-2009 között a Pécsi Önkormányzat Szociális Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója, 2009-2016 között a Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezetnél volt különböző beosztásokban. Jelenleg nyugdíjas. 3 gyermeke van. Felesége dr. Schartl Mária fogorvos. 2012 óta a klub tagja, 2015/16-ban a klub titkára, 2017/18-ban és 2018/19-ben a klub elnöke. Hobbija a kertészkedés és az olvasás. 2020-ban Paul Harris díjat vehetett át.

Nochta Tibor

Jogász, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Polgári Jogi Tanszék vezetője. Nős, felesége bíró, három gyermek édesapja, akik közül kettő Rotary cserediák volt az USA-ban. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagja. Hosszabb-rövidebb időt töltött külföldi egyetemeken, rendszeres előadója hazai és nemzetközi konferenciáknak. Választottbíró és ügyvéd, tagja a Pécsi Ügyvédi Kamara Elnökségének. Kutatási tevékenysége a kártérítési jog felelősségi alapproblémáira, a közjog és magánjog viszonyának kérdéseire és a szerződési jog területeire terjednek ki. Több tudományos fokozatszerzést irányított és irányít. Németül tárgyalási szinten, angolul középfokon kommunikál.

A Pécsi Rotary klubnak 3. éve tagja, főként az ifjúsági és karitatív munkában vesz részt aktívan. 2021-ben Paul Harris díjjal tüntették ki.

Pál Tibor

Mikrobiológus kutatóorvos, az MTA doktora. Pécsett született 1955-ben, a Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. Orvosi diplomáját 1980-ban Pécsett, PhD-jét 1992-ben Stockholmban, a Karolinska Intézetben szerezte. Szakterülete a bakteriális fertőzések kialakulásának mechanizmusa, a hasmenéses betegségek elleni vakcinák fejlesztése, illetve a magasfokban antibiotikum rezisztens baktériumok rezisztencia génjeinek vizsgálata. Munkája során több évet töltött kutatóként és oktatóként az Egyesült Államokban, Svédországban, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetének professzora. Szenvedélyesen érdekli az orvosképzés, a magyar egyetemeken jelenleg használt, eddig három kiadást megért „Az Orvosi Mikrobiológia Tankönyve” szerkesztője. Felesége, Dr. Sonnevend Ágnes, szintén orvos, mikrobiológus. Két gyermeke (Tibor, közgazdász és Borbála, aki képzőművész pályára készül), és két unokája (Bertalan és Zakariás) van. Nyelvtudása, oktatói és tárgyalóképes szinten, az angol. Hobbi szintű érdeklődési területe a járványok története, hatásuk a történelemre, művészetekre, illetve a könnyűbúvárkodás, vízalatti fotózás.

2020 évtől tagja a Pécsi Rotary Clubnak. A 2023/2024 évben a RC Pécs elnöke.

Pintér Erika

1985-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Jelenleg is első munkahelyén, a PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében dolgozik, melynek 2013-tól igazgatója. 1991-ben klinikai farmakológiából szakvizsgázott, 1996-ban szerzett PhD fokozatot, 2003-ban habilitált a PTE Orvostudományi Karán, 2006-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Gyógyszertant tanít orvos- és fogorvostan hallgatóknak magyar és angol nyelven. Farmakológiai kutatásai elsősorban fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők kifejlesztésére irányulnak. Ösztöndíjasként Németországban, majd a londoni King’s College-ban, Nagy-Britanniában dolgozott. Az angol kutatóhellyel jelenleg is több témában működnek együtt. Kísérleti eredményeiről mintegy 90 tudományos közleményben számolt be, melyek nemzetközi szakfolyóiratokban jelentek meg. Számos szakmai testület és társaság tagja. Az Európai Neuropeptid Társaság elnöke.

2015-ben csatlakozott a Rotary Klubhoz. Férje, Sántics Béla, a Magyar Úszóválogatott mesteredzője, a Debreceni Egyetem oktatója, fia, Gergely a PTE KTK Kereskedelem és Marketing Szakán folytatja tanulmányait. Hobbija a színház, utazás, jóga és a labdás sportok, mostanában főleg a tenisz. Nyelvismerete: angol.

Puszpán Zoltán

Szekszárdon született és tanulmányait is itt végezte, gépgyártás technológusként. Gépészmérnöki diplomáját Budapesten, az Óbubai Egyetemen szerezte CAD/CAM szakirányon 2007-ben. Dolgozott tervezőmérnökként, majd szerszámüzem vezetőként egy tolnai nagyvállalatnál. 2004 óta a Hauni Hungaria Kft. forgácsoló üzemének egyik vezetője. Jelentős szerepet vállal a tanulóképzésben és az oktatási intézmények támogatásában. 2011 óta szakmai vizsgaelnökként is tevékenykedik. Feleségével és két gyermekével Pécs környékén élnek.

2015-ben csatlakozott a Pécsi Rotary Clubhoz. Hobbija a motorozás és a családi programok szervezése. Nyelvismerete: német. A 2019/2020 évben a RC Pécs elnöke.

Renczes László

Elektrotechnikus. 1995-től magánvállalkozó. Jelenleg kettő cég, a Relavill Kft. műszaki vezetői és a Renép Kft. ügyvezetői feladatait végzi. Többségében jelentős beruházások villamos kivitelezését irányította és végzi ezt a mai napig. Korábban a Szekszárdi Húskombinát nagyberuházásán dolgozott, majd a kombinát anyagellátásának vezetését látta el. Jelenleg aktív nyugdíjas. Mindenkor aktívan tevékenykedett a vállalkozások képviseletét biztosító szervezetekben: IPOSZ, VOSZ, GYOSZ szervezetein belül.

Öt gyermek édesapja. Hobbija a sportvadászat és az otthoni kertészkedés. 2022 óta a Pécsi Rotary Club tagja.

Strausz János

Gépjármű technikus. 1990 óta vállalkozó, a Strauss-Metál Biztonságtechnika Kft. ügyvezető igazgatója és egyben konstruktőre. A cég kiemelkedő szerepet tölt be a magyarországi páncélszekrény-gyártásban, valamint különböző bank- és biztonságtechnikai termékek gyártásában. Vállalkozásában jelentős helyen szerepel az innováció, a folyamatos termékfejlesztés, az új, modern technológiák és termelési eljárások alkalmazása, amelyek elengedhetetlen feltételei a cég piacképességének, valamint termékei kiváló minősége fenntartásának. Két gyermeke van. Lánya, Anita, a cégnél a marketing feladatokat látja el. Fia, Péter, tanuló. Hobbija a hajózás.

2011-ben lett a Rotary Club tagja.

Szabó László

Okleveles közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett 1988-ban, majd jogi szakokleveles közgazdász diplomát 1992-ben a JPTE-n. 1989-90-ben a Mecseki Ércbányászati Vállalatnál munkaügyi vezetőként dolgozott, majd 1991-93-ban különböző biztonságtechnikai kisvállalkozások értékesítési munkáját vezette. 1993-ban alapította többedmagával az LDSZ Vagyonvédelmi Kft.-t, mely néhány év alatt a Dél-dunántúli régió 2. legnagyobb biztonságtechnikai vállalkozásává nőtte ki magát. Felesége, Katalin 3 gyermekük – Edina (1990), Balázs (1992), Péter (1994) – nevelésének, a családnak szentelte magát.

2011 márciusában vette fel tagjai sorába a Pécsi Rotary Club, ahol 2013/14-ben titkár, 2014/15-ben alelnök, 2015/16-ban elnöki feladatot vállalt. Elnöksége alatt újította meg a klub a 25 éves alapszabályát. Hobbija a kajakozás, utazás. Nyelvtudása: angol. 2015-ben Paul Harris díjat, 2020-ban Szent-Györgyi Albert díjat vehetett át.

Szaszkó Ibolya

Kereskedő. Pécsett született. 1983-ban szerzett kereskedelmi szakképesítést a Zrínyi Miklós Kereskedelmi Szakközépiskolában. Érettségi után azonnal elkezdett dolgozni. Munkája mellett folytatta tanulmányait, melynek eredményeképpen felsőfokú kereskedelmi képzettséget szerzett. 1985 óta dolgozik a Dél-Dunántúli Tüzép Vállalatnál – jelenlegi jogutódja Stavmat Zrt – telepvezetői beosztásban. Lánytestvére és annak családja Nagy-Britanniában élnek. Kedvenc időtöltése a túrázás, utazás, de szabadidejét szívesen fordítja rendezvény és utazásszervezésre is.

2020 januárjától a Pécsi Rotary Club tagja. Klubtagsága előtt és jelenleg is szoros kapcsolatot tart az eszéki Rotary klubbal. A horvát üzleti és baráti kapcsolatok további építésére horvát nyelvet és táncot tanul. 2021-től a Pécsi Rotary Club kincstárnoka.

Szántó Zalán

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán végzett 1998-ban. Sebészeti Oktató és Kutatóintézetben, majd 2001-től a PTE Sebészeti Klinikáján dolgozik. 2006-ban általános sebészetből, majd 2009-ben mellkassebészetből tett szakvizsgát. 2004-ben Ph.D. tudományos fokozatot szerzett, 2017-ben habilitált. 2012-től a Mellkassebészeti Osztály vezetője. Szívügye a graduális és posztgraduális orvosképzés, a mellkassebészeti technológiák innovatív fejlesztése. 2018-ban Tüke Emlékérmet kapott.  Felesége Dr. Tamás Andrea a PTE Anatómiai Intézetének docense, gyermekei Donát és Dóra gimnáziumi illetve általános iskolai tanulók. Hobbija a technikai sportok, szabadidejében motorozik.

2021-től a Pécsi Rotary Club tagja.

Tóth Zoltán

Az Alföldről egy kis faluból, Tiszatenyőről származik, középiskolai tanulmányait Szolnokon végezte, ott érettségizett 1991-ben. Első diplomáját a SOTE EFK Közegészségügyi és járványügyi felügyelő szakán, a másodikat a SZF Közgazdász, Kereskedelmi menedzsment szakon szerezte. Az első diploma megszerzése után a kereskedelemben helyezkedett el, kezdetben a Dreher sörgyárak, majd azt követően a Mars Magyarország területi képviselőjeként.

2002 óta dolgozik a Tchibo Budapest Kft-nél, előbb képviselőként, majd 2004-től Key Account és Area Sales Manager pozícióban. Jelenleg a Dunántúli régió kereskedelmi vezetője.

Nős, második házasságában él Pécsett, házi orvos feleségével. Két fia és két unokája van.

2023 óta a Pécsi Rotary Club tagja.

V. Harcos Kornélia

Kaposváron született, építészmérnöki diplomáját a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte. Kezdetben a Somogy Megyei Tervező Vállalatnál, majd a Pécsi Tervező Vállalatnál dolgozott, mint építésztervező. 1993-tól az AEDIS Építészstúdió tagjaként tevékenykedett, majd 2006-tól önálló vállalkozást indított, azóta az OPUS-V Kft.-t vezeti. Munkáinak jelentős – nagyrészt belsőépítészeti tervezéssel kapcsolatos – része Pécshez és Baranyához kötődik. Több szakmai tanulmányúton vett részt Nyugat-Európában, Ázsiában és a tengerentúlon. Férje Viczencz Ottó, szintén építész, fia, Gábor (1986) közgazdász, lánya, Dóra (1993) könyvvizsgáló senior asszisztens. Mindketten részt vettek a Rotary hosszú és rövid utas diákcsereprogramjában. Két unokája van.

Az ifjúsági szolgálat munkájában, a nyári táborok koordinálásában tevékenykedik. A kaposvári klub alapításában maga is aktívan közreműködött. Szabadidejében, ha teheti, utazik. Nyelvismerete: német. 2014-ben Paul Harris-díjat vehetett át, 2015-ben Rotary Ifjúságért-díjban részesült.

Vorobcsuk András

2007-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett általános orvosi diplomát, az egyetemi évek alatt az Országos Mentőszolgálatnál teljesített szolgálatot. 2007-ben a PTE Szívgyógyászati Klinikájának munkatársa lett. 2011-ben aneszteziológiából és intenzív terápiából, majd 2013-ban kardiológiából tett szakvizsgát. 2011-ben Ph.D. tudományos fokozatot szerzett. 2016. novemberétől a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Kardiológiai Osztály Szívkatéteres Laboratóriumának vezető főorvosa. 2018-ban a Pécsi Tudományegyetemen habilitált doktori címet vehetett át az orvostudományok területén. Az Európai Kardiológiai Társaság rendes tagja. 2018-tól 2021-ig a budapesti Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika intervenciós kardiológusa. Gyógyító tevékenysége mellett egyetemi oktatóként és kutatóként is dolgozik. Felesége Dr. Vorobcsuk-Varga Noémi, belgyógyász és kardiológus. Gyermekei Szonja, Andris és Iván. 2018-ban vehette át az első Szent-Györgyi Albert Orvosi díj szakmai különdíját.

Wilhelm József

Mezőgazdasági Gépész Üzemmérnök. A Mohácsi Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, majd a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett Üzemmérnöki diplomát. A diploma megszerzését követően a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. jogelődjénél kezdett dolgozni, illetve dolgozik a mai napig. A teljes vezetői ranglétra végig járását követően, 2012-től a cég vezérigazgatója. 2000-ben Közgazdasági Szakokleveles Mérnöki Diplomát szerzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Számos társadalmi tisztsége mellett 2013-tól a Baranya megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének (TESZÖV) elnöke illetőleg 2014-től a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) alelnöke.

A Baranya Megyei Hásságy községben él. Nős, egy gyermeke van. Felesége is a vállalkozásban dolgozik a társaság pénzügyeseként. Fia Dávid 2015-től dolgozik a társaság kötelékében és szőlész-borász mérnökként irányítja, menedzseli a BELWARD borászatot. Hobbija az utazás, túrázás, tánc, zenehallgatás. Anyanyelvi szinten beszél németül.

2018 évtől tagja a Pécsi Rotary Clubnak.

Zalai György

Okleveles bányamérnök és okleveles villamosmérnök. Harminc éven át vezető munkakörben dolgozott a gázkitörés-veszélyes pécsi feketeszén-bányában. Tizenöt év alatt szoftverfejlesztési gyakorlatot szerzett. Ügyvezető igazgatója és tulajdonosa a Zalai Autóház Skoda Márkakereskedésnek.
Klubtagként jelentős feladatokat vállalt a kincstárnoki teendők támogatása céljából.
Nős. György fia szervezőmérnök. Unokái: Zsófia és György. Hobbijai: vitorlázás, autózás, számítógépes programozás, klasszikus és rockzene, valamint a bridzs. Ez utóbbiban „A” kategóriás versenyző. Nyelvismeret: angol.

A ROTARY CLUB PÉCS ELNÖKEI ÉS TITKÁRAI

Év Elnök Titkár
1991/1992 † Zeller Gyula Heinemann István
1992/1993 † Szende Béla Heinemann István
1993/1994 † Berky Tamás Komor István
1994/1995 Aknai Tamás Botz Lajos
1995/1996 Tímár István Galló Gyula
1996/1997 Becker József † Szende Béla
1997/1998 Heinemann István Varsányi Ferenc
1998/1999 † Pupp Lajos Fittler Miklós
1999/2000 Varsányi Ferenc Himer László
2000/2001 Fittler Miklós Joó József
2001/2002 Lengyel Tamás Borsós István
2002/2003 Joó József Fittler Miklós
2003/2004 † Futó Endre Farkas László
2004/2005 † Oszvald Pál Hubay Gábor
2005/2006 Takáts György Kóczián Lőrinc
2006/2007 Borsós István Lengyel Tamás
2007/2008 Hubay Gábor Schmidt Imre
2008/2009 Zalai György Szován Géza
2009/2010 Kalmár Nagy Károly Farkas László
2010/2011 Schmidt Imre Gonda Ágnes
2011/2012 Bebesi György Bális Eszter
2012/2013 Kékes Ferenc † Oszvald Pál
2013/2014 Eördögh Zsolt Szabó László
2014/2015 Himer László Gonda Ágnes
2015/2016 Szabó László Mátyás Tibor
2016/2017 Heinemann István Kaluber László
2017/2018 Mátyás Tibor Kékes Ferenc
2018/2019 Mátyás Tibor Szabó László
2019/2020 Puszpán Zoltán Csonka Imre
2020/2021 Kékes Ferenc Bors Károly
2021/2022 Kalmár Nagy Károly Kékes Ferenc
2022/2023 Kékes Ferenc Bors Károly
2023/2024 Pál Tibor Kékes Ferenc