Gyermekklinika Projekt

Messze nem szokványos léptékű adománnyal gazdagodott a RC Pécs tevékenységének köszönhetően és dr. Csontos Irén orvosnő jóvoltából a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. A pécsi kötődésű, jelenleg Kaliforniában élő dr. Csontos Irén 2006 tavaszán kereste fel Henning Sorknaest – a Rotary Club Budapest City tagját – azzal, hogy egy pécsi kórháznak jelentős értékű orvosi berendezést kíván adományozni. A Paul Harris díjjal elismert rotaryánus – aki korábban egy vajdasági, a zentai, illetve egy budapesti, a Bethesda gyermekkórházat is hasonló jellegű és nagyságrendű adományhoz juttatott – a RC Pécset kérte fel a támogatási projekt megvalósítására.

A másfél millió dollár értékű adományt végül a pécsi Gyermekklinika kaphatta meg, ugyanis a RC Pécsnek sikerült a feltételként szabott 60.000 dollárt saját és támogatói források felhasználásával előteremteni, s a projektbe bevonni a belga Roeselare és a kaliforniai Livermore Rotary Clubokat, s mellettük még kettő, az Oklahoma City és a Budapest City Rotary Clubok is bekapcsolódtak. A pécsi klub 7500 dollárral járult hozzá a projekthez, amelyből kettőezer-ötszázat a projekt számlájára fizettek be, a többiből a műszerek beszerelését végző amerikai szakemberek költségeit, valamint a felmerült egyéb kiadásokat fedezték. Miután sikerült a feltételeknek eleget tenni, ezért – a klinika által összeírt listának megfelelően – a többségében új műszerekből álló adomány 2007 novemberében megérkezhetett Pécsre.

A Gyermekklinika többek között defibrillátorral, ultrahangkészülékekkel, inkubátorokkal, betegőrző monitorokkal, speciális csecsemőágyakkal, valamint rendkívül sok, a mindennapi betegellátáshoz szükséges egyszer használatos eszközzel gyarapodott. A jelentős mértékű támogatás óriási segítséget jelentett a gyermek-egészségügyi intézménynek, ugyanis ekkora mértékű műszerfejlesztést csak öt-tíz év alatt tudtak volna megvalósítani. Elég csak arra gondolni, hogy egy inkubátor 3-5, egy monitor 2-3 millió forintba kerül, műszerfejlesztésre pedig a jelenlegi gazdasági környezetben elvétve, vagy inkább nem is jut pénzügyi forrás.