Pécsi Rotary Advent

A RC Pécs először 2014-ben rendezte meg a Rotary Adventet, mely mára a város kiemelt jótékonysági rendezvénye lett. Az ötletet a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club adta azzal, hogy az advent minden napján egy-egy rászorult család kapott támogatást, melyet a város főterén adtak át. A 2014-es nyári szünet utáni első Rotary-ülésen Himer László akkori elnök vetette fel a tagoknak az ötletet, hogy Pécsett is lehetne egy ilyen nagyszabású jótékonysági rendezvényt tartani. A klubtagok azonnal mellé álltak. Megnyertük az ügynek a város polgármesterét, dr. Páva Zsoltot, aki azt az ötletet adta, hogy az üresen álló Nádor Szállodát is fel lehetne használnunk az adventi időszakban.

Ez a különleges jótékonysági esemény az advent időszakában huszonnégy napon át tart, a város huszonnégy oktatási intézménye egy-egy tanulójának és családjának szerez örömöt, teszi szebbé a karácsonyukat. Ebben az időszakban a pécsi Nádor Szálloda hatalmas adventi naptárrá alakul át, ablakai egy-egy gyermek százezer Ft-os támogatását rejtik. Minden nap pontosan 17 órakor nyílik ki az „adventi naptár” ablaka, és a nagyszámú közönség ott tudja meg, ki kapta a Rotary támogatását. A rászoruló diákok kiválasztását az iskolákra bízzuk, kérve, hogy az átadásnál rövid műsorral köszöntsék a jutalmazottat. A jelölteket a Pécsi Rotary Club Alapítvány kuratóriuma hagyja jóvá. A közel 2,5 millió Ft-os támogatást a város és a megye intézményei, gazdasági szervezetei adják össze.

A Széchenyi téri átadási ceremónia, a város hatalmas Rotary adventi naptára immár a Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár kiemelt rendezvénye, melyet hagyományosan minden évben megrendezünk. Továbbra is az a célunk, hogy olyan jó tanuló, a közösségi életben tevékenyen résztvevő diákokat segítsünk, akik nehéz körülmények között vagy mélyszegénységben élnek, de akarnak változtatni, amelyhez a Rotary nyújt segítséget.