Rotary Újévi koncert

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium és a RC Pécs között már több, mint 20 éves múltra visszatekintő kölcsönösen előnyös együttműködés alakult ki. A klub alapítványán keresztül évről évre támogatjuk az iskola ifjú tehetségeit, akik ennek fejében minden évben egy remek újévi koncerttel, illetve a különböző rendezvényeinken való nagyon nívós műsorokkal örvendeztetnek meg bennünket.

A támogatást a RC Pécs által létrehozott Rotary Díj-ként ítéljük oda, a már említett Újévi Koncert alkalmával bemutatkozó és a díjra pályázó zene, tánc, dráma tagozatos és képzőművész diákok produkciói, illetve a kiállított alkotások alapján. A zenészek, drámások és táncosok előadása az iskola színház termében kerül bemutatásra, a képzőművészetis diákok munkáit pedig az előcsarnokban ez alkalomra létrehozott kiállításon csodálhatjuk meg. Ilyenkor a termet a klubtagok és meghívott vendégeik mindig megtöltik, így aztán a produkciókat közel 300 néző tapsa kíséri.

Ez az este a díjra pályázó diákoknak amolyan versenyt is jelent, hiszen minden jelöltet a klub nem tud díjazni. Minden szakterületről egy diákot választunk ki, figyelembe véve az iskola javaslatát is, de első sorban a koncerten mutatott előadás alapján. Ezen felül pedig egy valakit, aki azon az estén a közönségre legnagyobb hatást gyakorolta közönség díjban részesítünk, így alakul ki az öt díjazott személye.

A díjazottak az elismerő oklevélen kívül pénzjutalomban is részesülnek, melyet az iskola Szalagavató Estjén adjuk át, ahol ilyenkor vagy ezer vendég ovációja köszönti az elismerésben részesült diákokat. Egyrészt ez egy nagy élmény a díjazottaknak és nem elhanyagolható bemutatkozási lehetőség a klubnak, mert a vendégek között valószínűleg vannak olyanok, akik ilyenkor értesülnek arról, hogy mi is a Rotary.

Biztosak vagyunk benne, hogy ezek a sok embert vonzó rendezvények, a koncert, illetve a díjátadó a Rotary szellemiségének, ismertségének, hírnevének első sorban az ifjúság körében való növeléséhez nagy mértékben hozzájárulnak.

A díjazottaktól kapott visszajelzések alapján az is megnyugtató számunkra, és a díjnak a diákok körében való elismertségét jelzi, hogy az önéletrajzukban gyakran szerepeltetik, hogy Rotary Díjban részesültek. A pénzdíjakat pedig a tanulmányaik főiskolán, egyetemen való elindításához, művészeti versenyeken, táborokban való részvételükhöz, illetve napi tanulmányaikat segítő eszközök beszerzéséhez jól fel tudják használni.

Az Újévi Koncert mára már a klub egyik legsikeresebb, legnépszerűbb, legnívósabb rendezvényévé vált és reméljük, hogy még sok évig nyújt anyagi és erkölcsi támogatást a díjazott diákoknak és maradandó élményt a közönségnek.

Ízelítőül íme egy bejátszás a 2019. évi Rotary Újévi Koncertről: