Egy 23 évvel ezelőtti brazil cserediákunk látogatása

Nagy öröm érte Clubunkat!

Evelyn Maki egy brazil hölgy, aki 23 esztendővel ezelőtt Rotary cserediákként nálunk töltött egy évet, most meglátogatott bennünket.

Evelyn nagyon megszerette Magyarországot, kicsit elsajátította a magyar nyelvet is, a RC Pécs szervezésében akkoriban Erdélyben is járt, sőt, annak idején Ausztriában még síelni is megtanult.

Most egy többhetes európai családi vakáció keretében látogatott el hazánkba és nem felejtette el meglátogatni Clubunkat. Vele volt férje és két kisfia is.

Evelyn a clubülésünkön tartott egy csodálatos, magyar nyelvű (!) beszédet. A beszéd olyan értékes, a Rotary szellemiségét hűen visszaadó gondolatokat tartalmaz, hogy – Evelyn engedélyével – úgy döntöttünk, a beszéd szövegét teljes terjedelmében közzétesszük a honlapunkon.

Szívből javasoljuk, hogy olvassák el, szívet melengető és tanulságos!

 

Evelyn Maki beszéde a RC Pécs ülésén

Pécs, 2023. április 11.

Jó estét mindenkinek. Annyira nagyszerű, hogy újra találkozunk, és örülök, hogy először találkozhatok másokkal!

A nevem Evelyn Maki, korábban Evelyn Wazur néven ismertek. Ma itt van velem a férjem, Casey Maki, a legidősebb fiam, Tiago és a legkisebb fiam, Rafael. Nagyra értékeljük a mai vendégszeretetet!

Úgy emlékszem, mintha ma lett volna, hogy huszonhárom évvel ezelőtt, amikor néhányan előttetek álltunk hasonló környezetben, és búcsúztunk. Igaz, a mostaninál jobb magyarsággal, de nagyon hálás vagyok az itteni egy csodálatos évért. Nagyon komolyan vettem a Magyarországon töltött évet, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogy egy, ebben a csodálatos országban eltöltött év hogyan alakíthatja a jövőmet.

Annyit tanultam. Önmagam felfedezésének éve volt, Magyarország szemüvegén keresztül. Magyarország gyönyörű, egyedi és erős kultúrával rendelkezik, az ételektől a zenéig, a nyelvig és persze az emberekig. Különbségeink közös megélése révén mély kapcsolatra jutottam. Ez az összefüggés, amelyre utalok, annak felismerése, hogy kulturális különbségeink ellenére az emberek lényegében egyformák. Az élet egyéni megnyilvánulásai vagyunk, akik olyan összefüggéseket keresünk, amelyek értelmet adnak életünknek, és ezt úgy találjuk meg, ha összefogunk.

Vicces, hogy alakulnak a dolgok. Természetesen nem abban a korban jutottam erre a következtetésre, de Magyarországon abban az évben elültettek egy magot. Tudtam, hogy nincs szilárd helyem a Földön. Visszamentem Brazíliába, befejeztem a főiskolai diplomámat, és készen álltam a következő fejezetemre máshol. Tizenhét éve költöztem az Egyesült Államokba munka miatt. Néhány évvel később megismerkedtem a csodálatos férjemmel, és most már családunk van. Gyermekkorunk óta utazók vagyunk. Bármilyen lehetőségünk adódik, máshová megyünk, hogy segítsük a sokszínűség és a befogadás megértését. Célom, hogy gyermekeimnek átadjam azt a magot, amit Magyarországon töltöttem. Mi a világ polgárai vagyunk, tiszteletben kell tartanunk és értékelnünk kell a különbségeinket, mert legbelül úgy gondolom, hogy mind egyformák vagyunk.

Óriási hálával tartozom a Rotary szervezetnek, és nagyra értékelem küldetését ebben a világban. Számos kezdeményezésével lehetőséget ad az embereknek a szolgálatra, és a szolgálat által az emberek megtalálják az életük értelmét.

Hálás vagyok a számomra, mint cserediáknak nyújtott szolgálatért, különös tekintettel Farkas úrra, kedves vendéglátó apukámra és fogadó családjaimra – Szabadkaira, Deákra és Stemlerre. Hálás vagyok az itt szerzett barátaimért, akik segítettek átélni életem egyik legjobb évét.

Azzal, hogy engem támogattatok, lehetővé tettétek számomra, hogy felismerjem, milyen szolgálatot kell tennem a körülöttem lévő embereknek. És ez az 1999-ben elvetett mag most más magokat is csíráz a gyerekeim, a családom, a barátaim és a munkahelyi kollégáim révén. Életcélom az, hogy az egység és a béke katalizátora legyek azáltal, hogy elfogadom különbségeinket.

A Rotary Club így járul hozzá egy szebb jövőhöz, a következő generációk számára. Lehetőséget adok olyan embereknek, mint én, hogy felismerjék az élet csodálatos értelmét. Megtiszteltetés számomra, hogy lehetőségem nyílt megtapasztalni a Rotary kultúrát, és nagyon hálás vagyok mindannyiótoknak.

Köszönöm,

Evelyn Maki

2023. április 11.